Translate into your own language

2014/04/21

Urter ved Blefaritt øyebetennelse

Desto eldre vi blir desto større sjanse at vi en gang får en Blefaritt.

Hva er dette? Det er en betennelse i en hårsekk av en av øyevippene. Den er vanskelig å bli kvitt sier øyelegene. Derfor er Blefaritt en kronisk sykdom som du må lære å leve med. Øyeleger tilråder å vaske øyevippene med babysjampo to ganger daglig eller bruke en rengjøringsvæske som selges på apoteket.

Finnes det alternativer til dette? Som du allerede har forstått er det det.

Det er to urter som virker mot Blefaritt. 

Du kan bruke Øyentrøst, Eyebright, Euphrasia officinalis L.  Da kan alt av øyentrøst som vokser over jorden brukes, tørket. Utvendig brukt hjelper den mot akutt eller kronisk øyebetennelse, prikkende eller 'gråtende' øyene og mot overfølsomhet for lys. Brukt innvendig virker den mot Sinussitt.

Man kan bruke tinktur tre ganger daglig. En avkok lager du gjennom å helle en kopp kokende vann over en teskje med tørket urt. La det stå og trekke i 10 minutt. Drikk det tre ganger daglig. Til en kompress koker du en teskje tørket urt i en halv liter vann for 10 minuter. La det kjøle litt ned og legg en klut med det over øyet. La det ligge 15 minutt. Dette gjentas flere ganger om dagen.

Øyentrøst er vanskelig å få kjøpt i Norge, men du kan plukke den selv. Den vokser nemlig vill i gressflater.En annen urt som kan brukes er Fennikelfrø, Fennel, Foeniculum vulgare Mill. Den kan kjøpes i en Vietnamesisk butikk eller bestilles hos Rolv Hjemstad. En kompress med Fennikelfrøinfus (avkok) virker mot konjunktivitt og blefaritt. Du lager avkoken gjennom å helle en kopp kokende vann over en til to teskje med lett knuste frø. Dekk den av og la den stå 10 minutt. Legg en klut med det over øyet. La det ligge 15 minutt. Dette gjentas flere ganger om dagen.Avkoken kan også drikkes. Tre ganger om dagen hjelper mot bronkitt og host. Drikker du det en halv time før måltiden virker den mot flatulens, mens den samtidig stimulerer fordøyelsen.

Referanse

David Hoffmann, Medical herbalism, The science and practice of herbal medicine, 2003.

No comments:

Post a Comment