Translate into your own language

2014/04/02

Ferdiglaging av tinktur

Når urtealkoholblandingen din har stått ca. seks uker i et solrik vinduskarm da er det på tiden å gjøre tinkturen ferdig til bruk. Her i eksempelet skal jeg lage ferdig en Sarsaparillatinktur. Av Sarsaparilla bruker man roten, oppskåret.Du ser, alt står ferdig til bruk: en potetpress som kan kjøpes på Biltema, rensete blå tinkturflasker som kan kjøpes per stykk på apoteket og kontaineren med mørk væske av Sarsaparilla. Noen ganger drypper alkoholen ut på toppen når man snur glasset opp ned, da hjelper det å ha noe plast under lokken så det blir tett.

Åpen kontaineren med væske og snu den opp ned i potetpresset over en skåle. For å få mest alkohol ut av røttene presser du potetpressen god sammen.

Til slutt er salsaparilleroten nok så tør i pressen. Den kan så kastes i kompostbingen.For å få roten som har sniket seg gjennom hullene i potetpressen ut heller du væsken gjennom et kaffefilter.Se hvor fint brun den fargeløse wodkaen min har blitt. Nå gjenstår bare å helle væsken gjennom en minitrakt i dråpeflasken, så er den ferdig til bruk.


Fordi tinkturen har en holdbarhet på syv år og du etterhvert vil ha mange tinkturflasker i urteskapet ditt er det klokt å skrive en del ting på etiketten som er viktig å vite senere. Skriv derfor gjerne på etiketten når urten ble høstet, fra og til  hvilken dato blandingen har stått i vinduskarmen, navn på urten, navn av alkoholen du har brukt, alkoholprosenten og om du har nok plass det tinkturen kan brukes til.