Translate into your own language

2013/09/22

Kald laget såpe

SÅPE:
RingblomstOLIVEN og KOKOSOLJE
INGREDIENSER
Oljer - fetter:
  • 800 gram olivenolje (evt. med Ringblomst Calendula infus)
  • 200 gram kokosolje
  • 20 gram bivoks (evt.)
Caustic soda – Vannoppløsning
  • 137 gram kaustisk soda (natrium hydroxide)
  • 380 gram destillert vann
Om du ønsker mer eller mindre mengde såpe, da er det bare å doble eller halvere ingrediensene.
Såpelagere kaller all såpe som eksisterer av minst 40% olivenolje Castillesåpe. Castillesåpe er veldig bra for huden.

Denne Castillesåpe oppskriften er god for 1000 gram såpe, som gir cirka 7 til 8 stykker naturlig såpe.



Hva trenger du for å lage kald laget såpe?
. oppvaskhansker
. beskyttelsesbrille
. vekter
. termometer
. varmebestandig bolle
. glassboller
. rubber spatula
. målebeger
. stavblander
. gryte
. kniv eller såpekutter
. såpe- eller silikon kakeformer
plastfolie
. gamle håndkler



Det mest praktiske er å legge alt frem. Sil oljen med Ringblomstinfus. Dekk av arbeidsområdet. Har du planer om å tilføre eteriske oljer eller annet mot slutten, måler du dette av og setter det til siden til du vil ha bruk for det.



Vei antall grammer kaustisk soda (lut - lye på engelsk) du trenger, samt antall gram destillert vann. Det mest praktiske er å sette en gryte eller rustfri stålbolle i vasken i tilfelle det skulle boble over. 
Hell luten i vannet. Husk aldri å helle vann i lut! Åpne vinduet så gassene kan gå ut og/eller skru kjøkkenviften på. Rør lutløsningen til alt er oppløst, la det så kjøle ned til 37-49 C /100 - 120 F.




Nå er det tid til å veie oljene og sakte smelte oljene. Med dette mener jeg på en så lav temperatur som mulig for ikke å ødelegge oljens og/eller urtens virkestoffer. Det går bra å smelte kokosoljen i olivenoljen. Den løses opp ved 37 C /100 F. 



Fordi bivoksen smelter ved en mye høyere temperatur enn kokosoljen kan du eventuelt smelte den separat og så blande oljene sammen. Bivoksen smeltes da ved hjelp av vannbad.


Bruk termometer for å passe på at oljetemperaturen ikke overstiger 66 C /150 F.
Når oljene har en temperatur mellom 49 og 60 C / 120 og 140 F tar du den fra ovnen.


Når lutblandingen og oljeblandingen får en temperatur mellom  43 og 49 C / 110 og 120 F tilfører du lutblandingen til oljeblandingen. 


Bruk en stavblender til å blande såpeoppløsningen. Husk å ha på deg beskyttelsesbrille og hansker. Stop blenderen i væsken, fordi over væsken vil den sprute alle veier. Rør så langt - minutter - til blandingen etterlater seg spor på toppen når du løfter blenderen ut. Dette heter 'trace' på engelsk.

Tilsetninger
Så snart du begynner å se spor på toppen av såpeblandingen kan du tilsette f.eks. 30-50 gram eteriske oljer. Av bivoks kan man tilsette 1 til 2 % (20 gr.) av totalvekten i gram, men fordi bivoks er en slags olje tilsettes den i begynnelsen sammen med oljene av oppskriften. Ønsker du å tilsette en farge (f.eks. gurkemeie) eller havregryn tilsettes slik på slutten av blendingen og avslutt med å røre med en spatula noen sekunder for hånd.


Hell såpeblandingen i formene. Dekk formene av med et lag plast. Dette gir deg samtidig muligheten til å trykke på såpen i formen og så gjøre dem flate.


Bring så såpen til 'sengs' og dekk såpeformene over plasten av med en gammelt håndkle. Vent så 24 til 48 timer før du tar såpene ut av formene. Nå kan du eventuelt også kutte såpen i praktiske mindre stykker.
Er det vanskelig å få såpen ut av formen, legg såpen en halv time i fryseren og prøv så igjen.


Etter 24 timer kan du også rengjøre all redskap med bare hender uten at du trenger å være redd for noe.



For at såpen skal bli helt glatt på toppen, eller egentlig nederst, er det viktig at du flater såpen gjennom plasten før tørk.


For at såpestykkene best kan tørke kan du plassere dem på en avdekket stativ og la den tørke i 3 til 4 uker før bruk.
Det er mennesker som mener at castillesåpe trenger lengre modningstid, helt opp til fire måneder. Desto mer olivenolje i såpen, desto lengre modningstid, jo bedre hardhet.

Tips 
Ønsker du såpen ekstra fet, da kan du for eksempel tilføre 2 spiseskjeer per kilo av jojobaolje, sheasmør eller avocadoolje.



Urten Ringblomst eller Calendula (tekst Rolv Hjelmstad)

Under første verdenskrig oppdaget naturleger at en oppløsning med ringblomster hadde en merkelig helende evne på skader der vevet holdt på "å råtne". Oppløsningen viste seg spesielt effektiv for flerrer, opprevne og pussbefengte sår. Siden ringblomsten både er antiseptisk og sårhelende, er den et fint førstehjelpsmiddel både ved større sår og skader, og ved mindre plager som sprukne lepper og skrubbsår. Man kan bruke urten i form av uttrekk, salve eller tinktur, eller ganske enkelt ved å legge knuste blomster på de aktuelle områdene. De sammentrekkende egenskapene vil kunne stoppe blødninger og gi rask heling, og dempe betennelser og hevelser. Ringblomst kan i tillegg til å brukes på ulike typer sår, som forkjølelsessår, liggesår, brannsår og solbrenthet, også anvendes på frostknuter, hemoroider, åreknuter, eksem, kviser, spedbarnsutslett og insektstikk. Hvis man ikke har ringblomstsalve for hånden, kan man benytte friskpresset saft av planten som gnis på de aktuelle områdene, eller knuse friske blomster og blad og bruke dem til omslag. Det har ofte en forbausende god effekt, selv på hardnakkede, langvarige tilfeller. Saften fra stilken har ord på seg for å kunne fjerne vorter, liktorner og hard hud under føttene. Som et munnhygienemiddel kan ringblomstte brukes til gurgling og utskyllinger ved tannkjøttbetennelser og betente slimhinner.
Ringblomstsalve fremskynder legingen ved å stimulere nydannelsen av vev, og vil gjennom sine bakteriedrepende egenskaper mot stafylokokker og streptokokker kunne redusere risikoen for betennelser. Salven stimulerer dessuten blodsirkulasjonen i huden, som blir smidig og derfor mer motstandsdyktig mot mekaniske og kjemiske irritasjoner.





























































No comments:

Post a Comment