Translate into your own language

2014/10/22

Laging av Ringblomstsalve

Hvis du allerede har laget deg Ringblomstolje, da trenger du bare bivoks for å lage selve Ringblomstsalven. Er Ringblomstoljen din laget på en bra måte er den på et mørkt og kaldt sted holdbar i minst 2 år.

                                           

Bivoks er å få kjøpt hos Honningsentralen, eller helst hos en birøkter som kaldpresser honningen sin. Honningsentrale selger pakker med 500 bivoksplater. Hver en slik plate veier ca. 62 gram. Jeg er tilfeldigvis selv birøkter, så jeg begynner med å ta frem presset bivoks eller ny utbygde ubrukte vokstavler. Jeg brekker tavlene i små biter og vasker alt i kald vann, for så å la det tørke før bruk. Om du bor i nærheten kan du kjøpe naturlig kaldpresset bivoks av meg, bare sendt meg en epost fra nederst på høyre siden.For å lage salven tar du utgangspunkt i

- 1 kopp eller 250 ml ferdig laget økologisk Ringblomstolje
- 1 ounce eller 28,3 gram Bivoks, eller 2 ss. smeltet naturlig kaldpresset pollenrik Bivoks

Har du mer Ringblomstolje, da bruker du også mer Bivoks.

Det er to måter å gå frem på.

1. Hell oljen i en gryte. Hell deretter små biter av bivoks i samme gryte. Sett gryten på lav varme og varm det forsiktig opp. Prøv å holde smeltetemperaturen så lavt som mulig (max. 65C), da beholder du mest av bivoksens og urtens medisinske virkning. Husk at det i en bikube aldri er varmere enn 38C.Rør kontinuerlig med en treskje til all bivoks er smeltet. Ta gryten fra varmen.

2. Du smelter bare voksen. Smelt voksen langsomt au-bain-mairie (i vannbad). Pass på at voksen ikke tar fyr. Det fine med denne metode er at store pollenkorn blir liggende på bunnen av smeltet bivoks. Når voksen er smeltet heller du voksen uten de store pollenkorn i Ringblomstolivenoljen. Blant sammen.

Fordi naturlig kaldpresset bivoks er pollenrik, vil ringblomstsalven uten de store pollenkorn fortsatt være pollenrik.

Dypp en metallskje i væsken og legg den i fryseren eller et annet kald sted, så salven vil avkjøles rask. Ta teskjeen ut av fryseren og trekk med fingeren en strek over salven.

Eventuelt problemløsning

Synes du at salven på skjeen er for myk, tilfører du litt mer bivoks til gryten med varm salve. Synes du at salven er for hard, tilsetter du litt mer ringblomstolje til gryten med varm salve.

Gjentar teskjetesten til du synes salven har den ønskede konsistens.

Hell da all flytende salve i mørke salvebeholdere, helst laget av glass. La salven kjøles ned før du setter lokket på.

Oppbevar salven på et mørkt, tørt og kaldt sted. Salven holder seg bra i 3 år.


No comments:

Post a Comment